Padel en geluidsoverlast: de noodzaak van geluidsonderzoek en geluidsafschermende voorzieningen om handhaving te voorkomen
Inleiding
Padel is een sport die de laatste jaren aanzienlijk aan populariteit heeft gewonnen. Veel tennis- maar ook andere sportverenigingen en commerciële aanbieders zien mogelijkheden om met de aanleg van padelbanen deze sport verder te ontwikkelen in Nederland. Tegelijkertijd heeft de groei van padelbanen geleid tot conflicten tussen padelverenigingen en omwonenden vanwege geluidsoverlast. Rechters hebben in diverse procedures bepaald dat padelverenigingen zich aan de geluidsnormen moeten houden. Het niet-naleven van deze normen kan leiden tot beperkingen op het speelschema van padelbanen en zelfs bestuurlijke handhaving. Sinds 1 januari 2024 zijn de Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging (Wkb) in werking getreden. Dit artikel bespreekt de veranderingen en waar je op moet letten bij de aanleg en het gebruik van een padelbaan om handhaving te voorkomen.
Omgevingsvergunning en geluidsnormen
Sinds 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Vanaf deze datum is het (tijdelijk deel van het) omgevingsplan van toepassing. Dit bestaat uit onder andere de bestemmingsplannen die per 1 januari 2024 van rechtswege zijn vervallen en de rijksregels over activiteiten (de “bruidsschat”). Het geluid moet vanaf 1 januari 2024 voldoen aan de grenswaarden van het omgevingsplan van de betreffende gemeente via de bruidsschat.
Veranderingen
Wet kwaliteitsborging
Voor de aanleg van padelbanen is een omgevingsvergunning bouw vereist. Met de invoering van de Wet Kwaliteitsborging worden nieuwe bouwwerken, waaronder padelbanen, onderworpen aan strenge bouwvoorschriften. Hoewel padelbanen mogelijk onder de laagste risicoklasse vallen, blijft het essentieel om te voldoen aan deze voorschriften om geluidsoverlast te minimaliseren. Hierbij kan geluidswerende bebouwing een cruciale rol spelen om geluidsoverlast te voorkomen.
Maatwerk
Om een geluidsoverschrijding ongedaan te maken kan maatwerkschriften worden vastgesteld. Er zijn twee voorwaarden:
- het overheidsorgaan stelt maatwerk met het oog op het waarborgen van de veiligheid, het beschermen van de gezondheid en van het milieu;
- bij het opstellen van een maatwerkvoorschrift past het overheidsorgaan de instructieregels uit het Besluit kwaliteit leefomgeving toe.
Het overheidsorgaan kan voorzieningen of gedragsregels voorschrijven om geluidsoverlast te voorkomen. Deze kunnen gelden naast de waarden uit het omgevingsplan.
Daarnaast kan het overheidsorgaan op basis van de bruidsschat ook het beschermingsniveau aanpassen, waarbij de binnenwaarde van 35 dB(A) op grond van het Bkl in acht moet worden genomen.
Conclusie en gevolgen voor praktijk
De rechtspraak en veranderingen in wet- en regelgeving onderstrepen het belang van naleving van de geluidsnormen om geluidsoverlast bij omwonenden te voorkomen. Om de invloed van het geluid van padelbanen inzichtelijk te maken, is veelal een geluidonderzoek noodzakelijk. Worden padelbanen aangelegd binnen een invloedsgebied, dan zijn geluidsafschermende voorzieningen een noodzaak om aan de geluidsnormen te voldoen. Hiermee voorkom je bestuurlijke handhaving, maar dit kan de (financiële) haalbaarheid van een initiatief sterk beïnvloeden.
Vragen over de geluidsnormen of bestuurlijke handhaving op het gebied van sport? Neem contact op met Werner Altenaar