CERTA OPINIE
Omdat je verder wilt
Regelmatig schrijven we op verschillende media, over zaken die volgens ons (betere) duiding nodig hebben.
Hier vind je al onze opiniestukken bij elkaar.
verdiep je verder
Opinie
CertAlert! Jaarlijkse huurverhoging met een opslag van maximaal 3% over het algemeen niet oneerlijk.
2 december 2024 / Huurrecht, Opinie
De Hoge Raad heeft in zijn uitspraak van vandaag geoordeeld dat een huurprijswijzigingsbeding dat voorziet in een jaarlijkse opslag van maximaal 3% bovenop de consumentenprijsindex (CPI) in het algemeen niet…
Sociaal incasseren: wat zijn de gevolgen van de meldingsplicht in combinatie met een huurachterstand?
28 november 2024 / Incasso, Opinie
In de praktijk worden verhuurders regelmatig geconfronteerd met huurders van woonruimte die hun huurbetalingsverplichtingen – om wat voor reden dan ook – niet (goed) nakomen. Als dit het geval is,…
CertAlert! Bestuursrechter matigt opnieuw boete voor vakantieverhuur en beoordeelt uit zichzelf overschrijding redelijke termijn
21 november 2024 / Bestuursrecht, Opinie
Met de uitspraak van 21 augustus 2024 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: “Afdeling”) dat gemeente Amsterdam een onevenredig boeteregime hanteert bij overtredingen van de voorwaarden…
Nul-emissiezone bedrijfs- en vrachtauto´s Amsterdam 2025
21 november 2024 / Bestuursrecht, Opinie
Uitstootvrij Amsterdam 2030 Het instellen van de nul-emissiezone is onderdeel van het Actieplan Schone Lucht Amsterdam. Hierin zijn meerdere verschillende maatregelen opgenomen met als doel een uitstootvrij Amsterdam in 2030.…
Bestuurdersaansprakelijkheid bij raamovereenkomsten en voortdurende afname van producten
19 november 2024 / Insolventie, Opinie
Inleiding, Beklamel-criterium en peildatum In eerdere publicaties op onze website is stil gestaan bij het onderwerp bestuurdersaansprakelijkheid. Daarbij is aangegeven dat je het over het algemeen wel erg bont moet…
Verkoop in strijd met Didam is in beginsel onrechtmatig (ook als overeenkomst voor Didam-arrest is gesloten)
18 november 2024 / Opinie, Vastgoedrecht
Terugblik De Hoge Raad heeft in 2021 overwogen dat een overheidslichaam bij het aangaan en uitvoeren van privaatrechtelijke overeenkomsten de algemene beginselen van behoorlijk bestuur en daarmee het gelijkheidsbeginsel in…
Een wandeling langs het Kelderluik-arrest.
25 oktober 2024 / Aansprakelijkheid, Opinie, Vastgoedrecht
Het café waar het allemaal begon is er niet meer, maar de uitspraak gaat al bijna 50 jaar mee en blijft maatgevend voor (de beoordeling van) gevaarzetting. Fietsen en wandelen…
Nieuw ROZ-model woonruimte: wat zijn de wijzigingen?
10 oktober 2024 / Opinie
In juli 2024 heeft de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) een nieuw model huurovereenkomst voor woonruimte gepubliceerd. De modellen van de ROZ worden in de praktijk veel gebruikt. Het model…
Een WHOA-update uit de praktijk
Akkoord in het kader van de WHOA De COVID-19 pandemie ligt al geruime tijd achter ons, maar er zijn nog altijd ondernemingen die worstelen met de nasleep ervan. Een schuldenpositie…
Genoegdoening in het civiele recht In het strafrecht staat vergelding centraal: wie een strafbaar feit pleegt, mag daar niet ongestraft mee wegkomen.
1 oktober 2024 / Opinie
In het civiele recht gaat het kort gezegd over de verhoudingen tussen (rechts)personen. In de rechtszaal gaat het dan bijvoorbeeld over het niet-nakomen van contractuele verplichtingen of het vergoeden van…
Newsflash: Prinsjesdag 2024
19 september 2024 / Opinie, Prinsjesdag
Prinsjesdag ligt achter ons en de Miljoenennota voor 2025 is gepresenteerd. Bent u benieuwd naar de belangrijkste punten uit de Prinsjesdagstukken per rechtsgebied? U leest ze hier. Ondernemingsrecht Het Nationaal…
CertAlert! Gemeente Amsterdam hanteert een “onevenredig” boeteregime voor vakantieverhuur: bestuursrechter matigt tot 25%.
23 augustus 2024 / Bestuursrecht, Opinie
Met de uitspraak van 21 augustus 2024 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: “Afdeling”) dat gemeente Amsterdam een onevenredig boeteregime hanteert bij een overtreding van de…
Overwerktoeslag voor deeltijders: het Hof van Justitie van de EU beslist over gelijke behandeling.
16 augustus 2024 / Arbeidsrecht, Opinie
Deeltijders en overwerktoeslag: gelijke behandeling vereist Het Europees Hof van Justitie (HvJ) heeft een belangrijk oordeel geveld over de rechten van deeltijdwerkers ten opzichte van voltijdwerkers. De zaak draait om…
Het dienstbaarheidsbeginsel: de nieuwe norm voor overheidsbetrokkenheid
29 juli 2024 / Bestuursrecht, Opinie
Inleiding Voor bestuursorganen gaat waarschijnlijk het zogeheten “dienstbaarheidsbeginsel” gelden. De codificatie van het dienstbaarheidsbeginsel is één van de voorgestelde aanpassingen in het wetsvoorstel “Wet versterking waarborgfunctie Awb” (hierna: “Wetsvoorstel”) dat…
CertAlert! Advies van de Procureur-Generaal over de (on)eerlijkheid van huurprijswijzigingsbedingen
26 juli 2024 / Huurrecht, Opinie, Vastgoedrecht
Kantonrechters De zaak waarover de Procureur-Generaal aan de Hoge Raad adviseert begon als een ‘onschuldige’ incassozaak in verband met niet betaalde huurpenningen, maar eindigde voor verhuurders met een bom onder…
Grote toename in aantal faillissementen ten opzichte van 2023
16 juli 2024 / Insolventie, Opinie
De recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)¹ liegen er niet om: het aantal faillissementen in Nederland is in het eerste half jaar van 2024 met 40%…
Stand van zaken huurbescherming ligplaatsen
2 juli 2024 / Opinie, Vastgoedrecht
Op 1 juli 2022 is de Wet tot wijziging van Boek 7 BW in verband met het verbeteren van huurbescherming voor huurders van ligplaatsen in werking getreden. Dat is al…
Overzicht verhuurvergunning Wet goed verhuurderschap
2 juli 2024 / Bestuursrecht, Huurrecht, Opinie
Inleiding Verhuurders opgelet. In dit artikel vind je een overzicht van welke gemeentes een verhuurvergunning hebben ingevoerd of zullen invoeren. Gemeenten kunnen met een verhuurverordening twee soorten vergunningen invoeren: algemene…
Fietsend van Lindenbaum/Cohen uit 1919 naar het Afzinkkelder arrest van 12 januari 2024
27 juni 2024 / Opinie, Vastgoedrecht
Fietsen In Amsterdam kun je bij Admiraal de Ruyterweg 545 harder gaan trappen om het verkeerslicht (dat natuurlijk nog wel op groen moet staan!) te halen of je kunt besluiten…
CertAlert! Derde-belanghebbende kan tijdigheid van bezwaar- of beroepschrift aanvoeren zonder zelf (hoger) beroep in te stellen
12 juni 2024 / Bestuursrecht, Opinie
Het bestuursprocesrecht is volop in beweging. Een derde-belanghebbende kan voortaan in een latere fase de tijdigheid van een bezwaar- of beroepschrift aanvoeren zonder zelf in (hoger) beroep te zijn gegaan.…
Vertrouwensbeginsel: een blik op zeldzame successen
4 juni 2024 / Bestuursrecht, Opinie
Het vertrouwensbeginsel[1] binnen het bestuursrecht schrijft voor dat burgers en bedrijven erop moeten kunnen vertrouwen dat een overheidsorgaan zijn toezegging nakomt. In een procedure komt een geslaagd beroep op het…
CertAlert! Hoofdlijnenakkoord 2024; de juridische aspecten op een rij
16 mei 2024 / Bestuursrecht, Arbeidsrecht, Insolventie, Ondernemingsrecht, Opinie, Vastgoedrecht, Woningcorporaties
Op 16 mei 2024 zijn de formerende partijen tot een hoofdlijnenakkoord gekomen. Hieronder vind je de juridische aspecten die voor jouw organisatie relevant zijn. Vastgoed- en bestuursrecht: een grote impuls…
CertAlert! Geluidsoverlast is niet altijd onderdeel van het toetsingskader bij realisatie sportbaan
7 mei 2024 / Bestuursrecht, Opinie
Voor de aanvraag van een omgevingsvergunning ter realisatie van een padelbaan hoeft de initiatiefnemer niet altijd rekening te houden met geluidsoverlast voor omwonenden. Padel valt onder de bestemming “Sport” en…
Padel en geluidsoverlast: de noodzaak van geluidsonderzoek en geluidsafschermende voorzieningen om handhaving te voorkomen
29 april 2024 / Bestuursrecht, Opinie
Inleiding Padel is een sport die de laatste jaren aanzienlijk aan populariteit heeft gewonnen. Veel tennis- maar ook andere sportverenigingen en commerciële aanbieders zien mogelijkheden om met de aanleg van…
Akkoord aanbieden aan de schuldeisers? Wacht niet te lang met inwinnen van advies!
11 april 2024 / Insolventie, Opinie
Veel ondernemers hebben forse belastingschulden en laten in sommige gevallen ook nog andere schuldeisers onbetaald. Er is weer een voorzichtige stijging in het aantal faillissementen. Diverse ondernemers kloppen bij ons…
Verruiming sluitingsbevoegdheden burgemeester bij aanslag woning en ontbindingsmogelijkheden verhuurder
2 april 2024 / Bestuursrecht, Huurrecht, Opinie
Inleiding Sinds de wetswijziging van 1 januari 2024 heeft de burgemeester meer bevoegdheden gekregen om woningen te sluiten bij aanslagen op een woning op grond van de zogeheten Wet Victoria.…
CertAlert! Gemeente Amsterdam kondigt maatregelen aan voor horeca, evenementen en televisieschermen tijdens EURO2024
2 april 2024 / Bestuursrecht, Opinie
In de aanloop naar het Europees Kampioenschap voetbal heeft de gemeente Amsterdam het ‘Besluit van de burgemeester van de gemeente Amsterdam betreffende het beleid voor horeca, evenementen en televisieschermen tijdens…
CertAlert! Statutair bestuurder vogelvrij, of toch ontslagbescherming?
23 maart 2024 / Arbeidsrecht, Opinie
Wat speelde er? Werkneemster treedt per 1 oktober 2022 in dienst bij werkgever als Chief Operational Officer (COO) en wordt bij indiensttreding direct benoemd als statutair bestuurder. Na enige tijd…
MKB in zwaar weer: een korte analyse
19 februari 2024 / Bestuursaansprakelijkheid, Insolventie, Opinie
Het aantal faillissementen neemt de laatste tijd weer toe. Daarvoor zijn meerdere oorzaken aan te wijzen, zoals inflatie, stijging van de lonen en de incasso van de coronaschulden. In dit…
CertAlert! Verruiming van de verschoonbare overschrijding van bezwaar- en beroepstermijnen: bestuursrechtzaken vaker inhoudelijk behandeld.
31 januari 2024 / Bestuursrecht, Opinie
Als je niet binnen de wettelijke termijn bezwaar maakt of beroep instelt tegen een overheidsbesluit, is je bezwaar- of beroepschrift “niet-ontvankelijk”. Dit betekent dat dit niet inhoudelijk wordt behandeld. Maar…
CertAlert! Beleidsregel bestuurlijke boetes Goed Verhuurderschap
12 januari 2024 / Bestuursrecht, Huurrecht, Opinie
De Wet goed verhuurderschap normeert het gedrag van verhuurders en verhuurbemiddelaars en bevat regels over de toezicht en handhaving daarvan. Wij schreven daar eerder een artikel over (zie https://certa.nl/geen-goede-verhuurder-voorkom-dat-de-gemeente-handhaaft/). De gemeente…
Huurrecht woonruimte – 2024
5 januari 2024 / Huurrecht, Opinie
Wat kunnen verhuurders en huurder van woonruimten in 2024 verwachten? Er zijn verschillende wetsvoorstellen voorbijgekomen, maar wat is nu de status? CERTA zet het hieronder voor je op een rijtje.…
Arbeidsrechtelijke ontwikkelingen in 2024
29 december 2023 / Arbeidsrecht, Opinie
Met het einde van het jaar in zicht is het tijd om vooruit te kijken. De belangrijkste arbeidsrechtelijke wijzigingen in 2024 hebben wij voor u op een rij gezet! I.…
Verruiming sluitingsbevoegdheden burgemeester en ontbindingsmogelijkheden verhuurder
12 december 2023 / Huurrecht, Opinie
Inleiding Als burgemeester van plan om georganiseerde en ondermijnende criminaliteit verder tegen te gaan? De nieuwe ‘Wet uitbreiding sluitingsbevoegdheid van de burgemeester en de gezaghebber ter handhaving van de openbare…
Voortzetten van de huur door samenwoners na overlijden van de huurder – Anticiperen op toekomstige wetgeving en de RTIV
12 december 2023 / Huurrecht, Opinie, Vastgoedrecht
Je kan op verschillende manieren huurder van woonruimte worden. Het meest voor de hand ligt om een huurovereenkomst aan te gaan. Een ander voorbeeld is het aangaan van een huwelijk…
Wet vaste huurcontracten: terug naar huurovereenkomsten voor onbepaalde tijd
20 november 2023 / Opinie, Huurrecht
In een tijd waarin de krapte op de huurwoningmarkt en hoge huurprijzen al jaren een probleem zijn, wordt een nieuwe wet voorbereid in een poging om de beschikbaarheid van betaalbare…
Is contractueel afwijken Haviltex verstandig?
20 november 2023 / Opinie, Ondernemingsrecht
Inleiding Voor de uitleg van overeenkomsten geldt in beginsel de Haviltex-norm: “De vraag hoe in een schriftelijk contract de verhouding van partijen is geregeld en of dit contract een leemte laat…
CertAlert! Een huurverhogingspercentage van 14,53% is volgens de kantonrechter te Rotterdam naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar
16 november 2023 / Opinie, Huurrecht
Van (bijna) geen uitspraken over het indexeren van de huurprijs bij bedrijfsonroerendgoed, komen er nu steeds meer. Een duidelijke lijn is nog niet te ontdekken, maar wel dat het allemaal…
CertAlert! Indexering huurprijs bedrijfsruimten van 14,5% blijft in stand
9 november 2023 / Opinie, Huurrecht
Bijna alle huurovereenkomsten bevatten een bepaling die voorziet in de mogelijkheid om de huurprijs jaarlijks te indexeren. De huurprijs wordt geïndexeerd aan de hand van het maandprijsindexcijfer volgens de consumentenprijsindex…
Het leveren van bewijs bij medehuurderschap
31 oktober 2023 / Opinie, Huurrecht
De laatste tijd is er steeds meer te doen om het “medehuurderschap”. In het nieuws verschijnen verschillende artikelen over bijvoorbeeld kinderen van overleden ouders die in de woning willen blijven…
Duurt de bestuursrechtelijke procedure te lang? Mogelijk heb je recht op immateriële schadevergoeding
31 oktober 2023 / Opinie, Bestuursrecht
Inleiding De doorlooptijden van bestuursrechtelijke procedures worden steeds langer als gevolg van de toenemende werkdruk bij bestuursorganen en bestuursrechters. De invoering van de Omgevingswet zal dit verergeren. Naar verwachting zullen…
NEWSFLASH: Wetsvoorstel ‘Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’.
17 oktober 2023 / Opinie, Arbeidsrecht
Vrijdag 6 oktober 2023 is het wetsvoorstel ‘Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’ gepubliceerd voor internetconsultatie. Het wetsvoorstel bevat een toetsingskader waarmee aan de hand van elementen bepaald kan worden of…
CertAlert! Huurprijswijziging: In de juridische wereld kunnen soms dingen eerst niet en dan toch weer wel (of juist andersom). Omgekeerde wereld
16 oktober 2023 / Opinie, Huurrecht
Het huurprijswijzigingsbeding is momenteel een (heel) erg hot topic. Wat is er aan de hand? Richtlijn oneerlijke bedingen – huurprijswijziging Bij woonruimte (overigens ook bij bedrijfsruimte) is het gebruikelijk dat…
Het verstrekken van onjuiste informatie kan leiden tot bestuurdersaansprakelijkheid
25 september 2023 / Opinie, Ondernemingsrecht
Zoals wij in eerdere publicaties over het onderwerp bestuurdersaansprakelijkheid hebben aangegeven, is een bestuurder van een rechtspersoon in principe niet aansprakelijk voor de schulden van die rechtspersoon. Daarvoor is de…
Newsflash: Miljoenennota 2024
20 september 2023 / Opinie, Arbeidsrecht
Algemeen: Prinsjesdag is traditioneel de dag waarop het kabinet haar financiële plannen voor het komende jaar presenteert. Hoewel het huidige kabinet demissionair is, betekent dit niet dat er geen belangrijke…
De BKR-registratie in faillissement: een uitdaging
20 september 2023 / Opinie, Insolventie
Het is een veelbesproken onderwerp en voor de meeste consumenten (zeker met het oog op het kopen van een huis) ongewenst om ermee te maken te krijgen: de BKR-registratie. Gedurende…
CertAlert! (Naar aanleiding van het arrest van de Hoge Raad van vrijdag 15 september 2023)
19 september 2023 / Opinie, Huurrecht
Renovatie: om aanspraak te maken op een ‘verhuis’ kostenvergoeding is het niet altijd nodig dat er een verhuiswagen voorrijdt. Renovatie Een huurder heeft recht op rustig huurgenot. Dat is echter…
CertAlert! Gedoogbeslissingen voor coffeeshophouders kunnen worden aangevochten.
15 september 2023 / Opinie, Bestuursrecht
Over het gedogen van coffeeshops heeft één van de hoogste bestuursrechters, de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: “Afdeling”), een belangrijke uitspraak gedaan. Kort gezegd heeft de Afdeling…
Hoe ver strekt de zorgplicht van de gemeente bij het gebruik van rubbergranulaat?
28 augustus 2023 / Opinie, Bestuursrecht
Over het gedogen van coffeeshops heeft één van de hoogste bestuursrechters, de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: “Afdeling”), een belangrijke uitspraak gedaan. Kort gezegd heeft de Afdeling…
Bestuurdersaansprakelijkheid en matigingsgronden
25 augustus 2023 / Opinie, Bestuursaansprakelijkheid, Insolventie
In het algemeen zijn niet de bestuurders van een rechtspersoon aansprakelijk, maar de rechtspersoon zelf. Op deze hoofdregel zijn echter uitzonderingen. Zo kunnen bestuurders, in het geval van een faillissement…
Persbericht – Matthijs Bos partner bij Certa Advocaten
20 augustus 2023 / Opinie, Certa Nieuws
Matthijs Bos is per 1 juni 2023 toegetreden als partner bij Certa Advocaten te Amsterdam. Zijn komst levert een belangrijke bijdrage aan de verdere groei en ontwikkeling van het team…
Functioneel daderschap als nieuwe koers – geen overtreder meer in veel gevallen!
6 juli 2023 / Opinie, Bestuursrecht
Inleiding Op 31 mei 2023 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, één van de hoogste bestuursrechters (hierna: “Afdeling”), uitspraak gedaan in twee zaken en daarmee strengere criteria…
De sportkantine: wel of geen huurbescherming?
6 juli 2023 / Opinie, Huurrecht, Vastgoedrecht
Inleiding Gemeentes en sportverenigingen hebben te maken met huur en verhuur van maatschappelijk vastgoed. Voor de huur van bedrijfsruimte bestaan twee verschillende huurregimes: middenstandsbedrijfsruimte en overige bedrijfsruimte. Hoe zit het…
Overzichtsartikel consequenties Didam-arrest voor verhuur, grondruil en erfpacht
28 juni 2023 / Opinie, Vastgoedrecht
Didam-arrest Op 26 november 2021 heeft de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2021:1178) geoordeeld dat een overheidslichaam bij het aangaan en uitvoeren van privaatrechtelijke overeenkomsten de algemene beginselen van behoorlijk bestuur en daarmee…
Overzichtsartikel consequenties Didam-arrest voor verhuur, grondruil en erfpacht
28 juni 2023 / Vastgoedrecht, Opinie
Didam-arrest Op 26 november 2021 heeft de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2021:1178) geoordeeld dat een overheidslichaam bij het aangaan en uitvoeren van privaatrechtelijke overeenkomsten de algemene beginselen van behoorlijk bestuur en daarmee…
CertAlert!
20 juni 2023 / Opinie, Huurrecht
Belangrijke uitspraak van de Hoge Raad Opzegging op grond van dringend eigen gebruik wegens sloop en nieuwbouw bij stedenbouwkundig, sociaaleconomisch en/of volkshuisvestelijk motief Essentie Voor de (corporatie)praktijk heeft de Hoge…
Geen goede verhuurder? Voorkom dat de gemeente handhaaft!
12 juni 2023 / Bestuursrecht, Huurrecht, Opinie
Verhuurder: kom op tijd in actie. Waar in de wet een verplichting voor de huurder bestaat om zich als een goede huurder te gedragen, ontbreekt een vergelijkbare verplichting voor de…
Huurrecht en arbeidsrecht zijn (juridisch) tweelingen
8 juni 2023 / Arbeidsrecht, Huurrecht, Opinie
Huurrecht en arbeidsrecht vertonen veel overeenkomsten. Dit wordt duidelijk wanneer de wetgever (op basis van publieke druk of rechterlijke uitspraken) bezig is met veranderingen. Flexibiliteit is de trend, maar nu…
De burgemeestersluiting; een paardenmiddel dat niet zomaar kan worden ingezet
12 mei 2023 / Sluitingen, Opinie
Inleiding De burgemeester mag een pand sluiten bij de handhaving van de openbare orde. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor alle betrokkenen, zoals de eigenaar, huurder en exploitant. In dit artikel…
Voorschriften aan omgevingsvergunning mogen geen verkapte weigering zijn
27 maart 2023 / Omgevingsvergunning, Opinie
Inleiding Doorgaans heb je een omgevingsvergunning nodig om een inrichting in werking te hebben. Maar een omgevingsvergunning kan voorschriften bevatten. Hiermee regelt het overheidslichaam onder welke voorwaarden de vergunninghouder de…
Extra vereisten voor de turboliquidatie in de maak
16 februari 2023 / Insolventie, Ondernemingsrecht, Opinie
De Turboliquidatie voorziet op dit moment nog in een gemakkelijke manier om een vennootschap zonder baten en zonder of met schulden via enkele administratieve stappen te ontbinden. Het is daarmee een instrument…
Geen maatwerk bij een bestuurlijke boete woningverhuur? Aanvechten kan leiden tot matiging!
16 februari 2023 / Bestuursaansprakelijkheid, Insolventie, Opinie
Inleiding De regelgeving over illegale woningverhuur in Amsterdam is streng en bij overtreding zijn de bestuurlijke boetes hoog. De hoogte is wettelijk vastgelegd. Dit betekent niet dat daarmee iedere boete…
Wanneer is een aandeelhouder aansprakelijk voor verplichtingen van de vennootschap?
24 januari 2023 / Ondernemingsrecht, Opinie
Het antwoord op deze vraag is dat u dat als aandeelhouder in beginsel niet bent. Op deze hoofdregel uit artikel 2:64 Burgerlijk Wetboek (BW) voor de naamloze vennootschap (NV) en…
ARBEIDSRECHTELIJKE ONTWIKKELINGEN IN 2023
11 januari 2023 / Arbeidsrecht, Opinie
Aan het begin van een kalenderjaar moeten werkgevers zich voorbereiden op wijzigingen in de wet- en regelgeving voor hun personeelsbeleid in 2023. Flexwerk moet aan banden en een vast contract…
EMPLOYMENT LAW DEVELOPMENTS IN THE NETHERLANDS IN 2023
3 januari 2023 / Bestuursaansprakelijkheid, Insolventie, Opinie
At the start of a calendar year, employers have to prepare for changes in the laws and regulations affecting their personnel policies in 2023. Flex work must be limited and…
Energiebesparende maatregelen op verzoek van de huurder: ben je als verhuurder verplicht daarin te voorzien?
22 december 2022 / Energie, Huurrecht, Insolventie, Opinie, Vastgoedrecht
Inleiding De gasprijzen zijn de afgelopen periode aanzienlijk gestegen. Voor veel huishoudens brengt dat financiële problemen met zich mee. Niet alleen koud winterweer, maar ook slecht geïsoleerde woningen zorgen er…
Op welke manieren kunt u uw bedrijf beëindigen?
29 november 2022 / Insolventie, Ondernemingsrecht, Opinie, WHOA
Het aantal faillissementen neemt de laatste tijd weer toe. Daarvoor zijn meerdere oorzaken aan te wijzen, zoals inflatie, stijging van de lonen en de incasso van de coronaschulden. In dit…
Wat kan/moet je doen als jouw huurder van woonruimte overlast veroorzaakt?
2 november 2022 / Huren / Verhuren, Opinie, Vastgoedrecht, Wonen
Inleiding Op een huurder rust de (wettelijke) verplichting om zich als goed huurder te gedragen. Onderdeel hiervan is het niet veroorzaken van overlast voor buren. Het spreekt voor zich dat…
Meer mogelijkheden voor projectontwikkelaars en verhuurders om verhuurd vastgoed te transformeren naar de nieuwe bestemming
7 oktober 2022 / Bestuursaansprakelijkheid, Insolventie, Opinie
Inleiding De ruimte voor opvolgend verhuurders om de nieuwe bestemming te verwezenlijken is vergroot. Op basis van de wet mag een opvolgend verhuurder de huurovereenkomst ontbinden, als hij het verhuurde…
Prinsjesdag 2022 Dit zijn de belangrijkste kabinetsmaatregelen in Nederland op een rij
21 september 2022 / Prinsjesdag, Kabinetsmaatregelen, Opinie
Het Nederlandse kabinet heeft de plannen voor het komende jaar bekendgemaakt. De miljoenennota staat in het teken van de koopkracht omdat in Nederland steeds meer huishoudens in de knel komen…
Relatie en Tucht
16 september 2022 / Arbeidsrecht, Aansprakelijkheid, Opinie
Een relatiebeding is vaak een onderdeel van een arbeidsovereenkomst. Een relatiebeding is de afspraak tussen werkgever en werknemer die de werknemer verbiedt om na het einde van de arbeidsovereenkomst werkzaam…
Na een ontploffing moet een horecagelegenheid vaak de deuren sluiten op bevel van de burgemeester
25 augustus 2022 / Vastgoedrecht, Horeca, Huurovereenkomst, Huurrecht, Opinie, Sluitingsbevel
Het aantal faillissementen neemt de laatste tijd weer toe. Daarvoor zijn meerdere oorzaken aan te wijzen, zoals inflatie, stijging van de lonen en de incasso van de coronaschulden. In dit…
Voorkom dat de burgemeester jouw bedrijfspand jarenlang sluit en je vastzit aan de huurder bij drugs(productie). Welke stappen kan je als beheerder of eigenaar tegen de gemeente en huurder ondernemen?
8 augustus 2022 / Bestuursrecht, Huurrecht, Opinie
Inleiding Bij de vondst van drugs en/of andere verboden middelen dan wel goederen waarmee de drugs wordt vervaardigd mogen burgemeesters een bedrijfspand sluiten. Als vastgoedeigenaar word je geconfronteerd met een…
Huurbescherming voor huurders van ligplaatsen van woonboten
28 juli 2022 / Huurbescherming, Huurrecht, Ligplaatsen, Opinie, Woonboten
Nederland is een waterland. Er wordt van oudsher al op het water gewoond. Met de huidige woningnood wordt wonen op het water meer en meer een populaire oplossing. Misschien speelt…
These employment law actions are required before 1 August 2022 in the Netherlands!
25 juli 2022 / Arbeidsrecht, Opinie
As of 1 August 2022, the Act Implementing the EU Directive on Transparent and Predictable Employment Conditions (in Dutch: Wet Implementatie EU-richtlijn Transparante en Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden) will enter into force…
NIEUWS: Krijgen woningcorporaties in de toekomst de mogelijkheid om hun woningbezit sneller te verduurzamen?
6 juli 2022 / Vastgoedrecht, Opinie
De woningcorporaties hebben de opgave om voor 2030 675.000 woningen toekomstklaar te isoleren en 450.000 woningen aardgasvrij te maken. Op dit moment geldt voor woningcorporaties dat zij bij het voornemen…
Let op: deze acties voor 1 augustus 2022!
6 juli 2022 / Bestuursaansprakelijkheid, Insolventie, Opinie
Vanaf 1 augustus 2022 treedt de Wet Implementatie EU-richtlijn Transparante en Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden in werking. De naam zegt het al: de richtlijn heeft als doel de inhoud van het werk…
Kritiek op arrest over schadevergoeding – Voordeelstoerekening?
4 juli 2022 / Schadevergoeding, Aansprakelijkheid, Opinie
Wanprestatie is de dagelijkse term voor het tekortschieten in de nakoming van een verbintenis. De wanprestatie kan betrekking hebben op alle overeenkomsten die partijen met elkaar aangaan, bijvoorbeeld het niet…
Ondernemen ná de coronapandemie: valkuilen en mogelijkheden
21 juni 2022 / Belastingdienst, Coronapandemie, Faillissement, Insolventie, Opinie
Het aantal faillissementen is op dit moment historisch laag. Veel bedrijven hebben tijdens de coronapandemie staatssteun, huurkorting en/of belastinguitstel gekregen. Dit loopt de komende tijd af en de teveel ontvangen…
Certa Advocaten adviseert bij verkoop van IPT Technology
16 juni 2022 / Ondernemingsrecht, Lexlink, Opinie, Overname
Arendals Fossekompani, een Noorse investeringsmaatschappij in de groene energiesector, heeft alle aandelen in het Duitse IPT Technology GmbH overgenomen. Certa Advocaten heeft de Nederlandse verkoper intensief geadviseerd bij de verkoop…
Betaald ouderschapsverlof vanaf augustus 2022
31 mei 2022 / Arbeidsrecht, Opinie, Ouderschapsverlof
Per 2 augustus 2022 treedt de nieuwe Wet Betaald Ouderschapsverlof in werking. Het vernieuwde ouderschapsverlof brengt vragen met zich mee zoals: Hoe kun je betaald ouderschapsverlof aanvragen? Wat zijn de…
Pre-pack kan weer worden toegepast
2 mei 2022 / Insolventie, Ondernemingsrecht, Opinie
In faillissementen vinden nog al eens doorstarts plaats. De activa en activiteiten (in feite de onderneming) worden dan verkocht en voortgezet door een derde. Bij een faillissement is sprake van…
De precontractuele fase: afgebroken onderhandelingen en de gevolgen daarvan
25 april 2022 / Contractenrecht, Intentieverklaring, Ondernemingsrecht, Opinie, Rompovereenkomst
Inleiding Het komt regelmatig voor dat partijen uitgebreid met elkaar hebben onderhandeld en een partij de onderhandelingen afbreekt. De gevolgen hiervan kunnen heel uiteenlopend zijn. Indien partijen al overeenstemming hebben,…
Schadevergoeding
18 maart 2022 / Procesrecht, Opinie, Vastgoedrecht, Wonen
In schadevergoeding kan je niet wonen. Schadevergoeding helpt wél om nadeel weg te nemen. Het gerechtshof moet de vordering dan wel toewijzen. Dat gebeurt niet, omdat niet aan de stelplicht…
Gemeenten mogen gebouweigenaren verplichten te verduurzamen: lokale gamechanger om onze klimaatdoelen te halen?
10 maart 2022 / Bestuursrecht, Opinie, Vastgoedrecht
Abstract Vanaf 1 juli 2022 krijgen gemeenten de bevoegdheid om eigenaren van gebouwen met een industriefunctie te verplichten hun dak te benutten voor duurzaam gebruik, mits die investering ook rendabel…
Heeft de rente over de huur in faillissement een hogere rangorde?
17 februari 2022 / Insolventie, Huren / Verhuren, Opinie
De Hoge Raad heeft op 24 december 2021 bepaald dat ook de (contractuele) rente over de boedelvordering van een verhuurder, kwalificeert als een boedelvordering. Tot deze uitspraak was nog onduidelijk…
Energielabel C vereist voor kantoorgebouwen vanaf 1 januari 2023. Kom nu in actie
8 februari 2022 / Bestuursrecht, Opinie, Vastgoedrecht, Verhuren
Inleiding Vanaf 1 januari 2023 is het verboden om kantoorruimte in gebruik te geven en te nemen die niet beschikt over energielabel C. Dat lijkt ver weg, maar u hebt…
Gelijkere kansen bij verkoop grond door de overheid
25 januari 2022 / Bestuursrecht, Opinie, Vastgoedrecht
Inleiding Overheden moeten bij de verkoop van onroerende zaken gelijke kansen bieden aan (potentiële) gegadigden. In een baanbrekend arrest van de Hoge Raad is geoordeeld dat de overheid bij de verkoop van…
The most important employment law changes in the Netherlands for 2022 and the corresponding required actions!
13 januari 2022 / Arbeidsrecht, Ondernemingsrecht, Opinie
To kick-start the new year, we provide you with a short overview of the most important developments in 2022 for Dutch Employment Law and actions required. DIRECTIVE ON TRANSPARENT AND…
De WHOA, een bruikbare nieuwe tool voor herstructurering
28 december 2021 / Herstructurering, Ondernemen, Opinie, WHOA
De WHOA (wet homologatie onderhands akkoord) vormt sinds begin 2021 een aantal wijzigingen en aanvullingen op de Faillissementswet. De WHOA maakt het voor ondernemers mogelijk om een akkoord (schuldenregeling) aan…
Klagen over gebrekkige prestatie
23 december 2021 / Algemeen, CERTA, Opinie
Wat houdt de klachtplicht in? Uit de wet vloeit voort dat een schuldeiser zich er niet meer op kan beroepen dat de prestatie (het leveren van een goed of verrichten…
Meer verweermiddelen voor bestuurders tegen aansprakelijkheidsclaim curator
16 november 2021 / Insolventie, Ondernemingsrecht, Opinie
Op 9 juli jl. heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan die bestuurders van gefailleerde vennootschappen meer mogelijkheden geven om zich te verweren tegen een vordering van een curator uit…
Burgemeester mag minder snel woning sluiten en moet vaker waarschuwen
15 oktober 2021 / Huren / Verhuren, Opinie, Vastgoedrecht, Wonen
Inleiding Burgemeesters krijgen het zwaarder om woningen te sluiten bij drugsvondst. De rechter zal strenger toetsen of de sluiting evenredig (dat wil zeggen “eerlijk”) is. Houdt de burgemeester niet genoeg…
Liegen in de rechtszaal
6 oktober 2021 / Algemeen, CERTA, Opinie
Liegen is iets anders dan van mening verschillen. Maar er is een grens. Inleiding Liegen mag niet, maar aan de andere kant laat het zich niet goed voorstellen dat bijvoorbeeld…
Voor investeerders: hoe houd ik mijn investering in de gaten?
21 september 2021 / Ondernemen, Investeren, Opinie
Inleiding Een investeerder zit vaak niet in het bestuur van de onderneming waarin hij investeert, maar hij zal wel toezicht willen houden op zijn investering. Dat toezicht kan op verschillende…
Mag een werkgever zijn werknemers verplichten zich te laten vaccineren tegen corona?
10 september 2021 / Arbeidsrecht, Coronapandemie, Ondernemingsrecht, Opinie
Kunt u als werkgever uw werknemers verplichten tot vaccinatie? Wat als één van uw werknemers weigert zich te laten vaccineren, mag u deze werknemer dan ontslaan (op staande voet)? Een…
Actio pauliana bij een juridische splitsing
19 augustus 2021 / Ondernemingsrecht, Herstructurering, Opinie
Bij een herstructurering van een concern kan de mogelijkheid tot juridische splitsing of afsplitsing worden benut. Bij splitsing houdt de gesplitste vennootschap op te bestaan, bij afsplitsing blijft deze rechtspersoon…
Gaswinning Groningerveld mocht (op dit niveau) doorgaan
4 augustus 2021 / Bestuursrecht, Opinie, Vastgoedrecht
Inleiding Hoewel de schadeafwikkeling bij bodembeweging in volle gang is, blijft de gaswinning uit het Groningerveld doorgaan. De minister van Economische Zaken en Klimaat stemde in met gaswinning – voor…
Verlenging van een huurovereenkomst voor bepaalde tijd: van tijdelijke optie tot permanente mogelijkheid
15 juni 2021 / Huren / Verhuren, Opinie, Wonen
In de krappe woningmarkt worden steeds meer pogingen gedaan om te zorgen voor meer betaalbare (huur)woningen. Meer flexibiliteit in huurovereenkomsten kan leiden tot een vergroting van de voorraad huurwoningen. De Wet…
Wat heeft de Zangeres Zonder Naam met contractuele medehuurders te maken?
7 juni 2021 / Huren / Verhuren, Opinie, Wonen
Is het einde van de relatie ook einde huur en zo ja, voor wie? En wat is de positie van de verhuurder bij deze break up? Scheiden doet lijden is…
Attentie, attentie; Thuiswerken is here to stay!
20 april 2021 / Arbeidsrecht, Ondernemen, Opinie, Thuiswerken
Waar moet u als werkgever op letten om boetes en aansprakelijkheid te voorkomen? Het fenomeen “thuiswerken” is niet meer weg te denken. Vaak wordt thuiswerken nu gewoonweg gedoogd, maar nog…
De verzekeringsovereenkomst is verlengd, of toch niet? Opletten voor verzekerden en begunstigden van pensioenfonds Zorg en Welzijn.
18 maart 2021 / Bestuursaansprakelijkheid, Insolventie, Opinie, Pensioen, PFZW, Verzekeringsrecht
Verzekering De directe aanleiding is het maximeren van het pensioengevend salaris. Deelnemers die te maken kregen met een achteruitgang in het partnerpensioen werd door een pensioenfonds de mogelijkheid geboden om…
Groningse gaswinningsschade over een andere juridische boeg!
8 maart 2021 / Bestuursrecht, Opinie
Meer duidelijkheid over de vergoeding van Groningse gaswinningsschade. De hoogste bestuursrechter (“ABRvS”) deed haar eerste tussenuitspraak over het schadevergoedingsbesluit van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (“IMG”). Inleiding Benadeelden kunnen de schadevergoeding…
Persbericht – Barbara Veldmaat treedt toe als partner bij Certa Advocaten in Amsterdam per 1 maart 2021
3 maart 2021 / Certa Nieuws, Opinie
Advocaat Barbara Veldmaat is per 1 maart 2021 toegetreden als partner bij CERTA. Haar komst levert een bijdrage aan de verdere groei en ontwikkeling van de arbeidsrechtpraktijk van CERTA. Barbara…
De WHOA: een nieuwe herstructureringsmogelijkheid en zeker van invloed op de huurrechtpraktijk!
15 februari 2021 / Coronapandemie, Herstructurering, Huurrecht, Opinie
Een huurovereenkomst kan als een molensteen om de nek van een huurder hangen. Door de coronacrisis is dit nog actueler geworden. De omzet valt weg, maar de kosten lopen door.…
Afwijken van NOW-peildatum mogelijk bij calamiteiten
11 februari 2021 / Arbeidsrecht, Bestuursrecht, Now - regeling, Opinie
Inleiding Baanbrekend nieuws op het gebied van de NOW-regeling. De Centrale Raad van Beroep (“CRvB”) deed de eerste uitspraak in hoger beroep over de NOW. De NOW is bedoeld voor werkgevers…
Brandt de Gemeente Amsterdam toch haar vingers aan AEB?
19 januari 2021 / Insolventie, Opinie
In het FD van 8 december 2020 wordt gemeld: “Groen licht voor redding geplaagde afvalverwerker AEB”. Volgens het artikel gloort er eindelijk licht aan het einde van de tunnel voor…
Meer lucht bij terugbetaling NOW-subsidie en uw mogelijkheden bij terugvordering
19 december 2020 / Arbeidsrecht, Now - regeling, Opinie
Inleiding De NOW-regeling heeft als doel om getroffen werkgevers financieel te ondersteunen in de loonkosten. Inmiddels zijn we beland bij de derde tranche: “NOW 3.0”. Wat kunt u doen bij…
Zonder onttrekkingsvergunning woningen onderverhuren leidt tot (gematigde) boetes
20 november 2020 / Huren / Verhuren, Opinie, Wonen
Nu de rentes historisch laag staan, is het een populaire manier van beleggen: het investeren in vastgoed. Ook als pensioenbelegging. Daarbij zorgt het passieve inkomen uit verhuur aan toeristen en…
Mijn huurder doet een beroep op het coronavirus. Kan dat zomaar?
25 september 2020 / Coronapandemie, Huren / Verhuren, Opinie
Het coronavirus houdt ons nog altijd in de greep. Ook de rechtspraak staat met betrekking tot dit punt niet stil. Veel huurders en verhuurders van bedrijfsruimten hebben inmiddels onderling afspraken…
Persbericht –
vestiging Bussum
25 september 2020 / Certa Nieuws, Opinie
CERTA advocaten biedt zijn diensten behalve in Amsterdam (en voorheen Almere), nu ook in Bussum en omstreken aan. Waarom deze uitbreiding? CERTA heeft inmiddels bewezen dat zijn moderne no-nonsense-aanpak ondernemers…
Faillissement bouw- en aannemersbedrijf Hettebouw
1 september 2020 / Faillissement, Ondernemen, Opinie
Bussum / Amsterdam Bij vonnissen van de rechtbank Midden-Nederland, locatie Lelystad, van 11 en 13 augustus 2020 zijn de besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid: Hettebouw B.V. Hette Prefab B.V. Almere…
Coronacrisis DEEL III: Het (niet) betalen van huur.
3 juni 2020 / Coronapandemie, Huren / Verhuren, Ondernemen, Opinie
Ongetwijfeld is de zogenaamde noodverordening COVID-19 bekend. Daarin is onder andere bepaald dat het verboden is om eet- en drinkgelegenheden open te hebben. In de praktijk raakte deze regel –…
Wat ondernemers moeten weten voor het maken van een noodplan
26 maart 2020 / Coronapandemie, Ondernemen, Opinie
De gezondheidsmaatregelen zijn door de overheid aangescherpt en verlengd. Dat is een noodzakelijke stap, maar tegelijkertijd ook funest voor jouw onderneming. Wij hebben de mogelijke maatregelen voor ondernemers op een rij…
Coronacrisis DEEL II: De juridische (on)mogelijkheden.
26 maart 2020 / Coronapandemie, Huren / Verhuren, Opinie, Wonen
Er is al opgemerkt dat de maatschappelijke gevolgen van het coronavirus op dit moment amper zijn te overzien. Het motto is “Let goed op elkaar en jezelf”. We houden je…
Coronacrisis DEEL I: De juridische (on)mogelijkheden.
24 maart 2020 / Coronapandemie, Huren / Verhuren, Ondernemen, Opinie
De enorme maatschappelijke gevolgen van het coronavirus zijn op dit moment amper te overzien. Het motto is “Let goed op elkaar en jezelf”. Deze maatschappelijke impact heeft ook grote juridische gevolgen.…
Nieuwe Huisvestingsverordening Amsterdam
23 maart 2020 / Huren / Verhuren, Opinie, Wonen
De woningvoorraad en de leefbaarheid in Amsterdam staan hoog op de agenda van de Amsterdamse gemeenteraad. Vorig jaar is een nieuwe huisvestingsverordening aangenomen. Wat betekent dit voor jou: De nieuwe regels…
Hebben huurders van woonboten nu huurbescherming?
1 februari 2020 / Huren / Verhuren, Opinie, Wonen
Terwijl we dit schrijven kijken we naar een van de mooiste grachten van Amsterdam, de Keizersgracht. Vroeger vuilstort en riool, tegenwoordig Unesco-Werelderfgoed en geliefd bij toeristen. Maar de grachten dienen ook een…